Hverdagslivet på Madagaskar

Nå er det to måneder siden vi forlot Norge og etablerte et nytt liv her i Madagaskar. Den gassiske og den norske kulturen har likheter, men også mange ulikheter, både store og små. Her har vi litt lyst til å fortelle om hverdagen vår, og de forskjellene vi merker på daglig basis.

To ting man ofte ikke tenker så mye over er dusjing og vasking av klær. I Norge er det nesten tatt litt for gitt at man har dusj å dusje i, for ikke å snakke om varmt vann. Men hos de aller fleste i Madagaskar er det bøtte med kaldt vann som gjelder. I starten kan det være litt rart, men etter hvert venner man seg til det. Når man går rundt i 30 grader, er det faktisk litt forfriskende med litt kaldt vann over hodet.

48059020_260326507971940_923927094063267840_n.jpg

Det er heller ikke noen vaskemaskin her, så her må du trå till med hendene. Gassere blit helt amazed når de får høre om denne merkelige maskinen vi putter klærne våre i. Man kan jo tenke seg at det er stress, men faktisk er det helt greit. Vaskinga kan være ganske sosialt og koselig, og en fin måte å nyte sola på. Likevel kan det være hardt for hendene i starten. Huden var ikke helt herdet for å skrubbe klær i 2 timer, og for Berit sin del ble det litt blodig, men overlevde fint med noen plastre.

Tiffany og Sylvi lærer Johanna å vaske klær.

Tiffany og Sylvi lærer Johanna å vaske klær.

For Johanna sin del er alt litt lavt. Da mener vi ikke bare menneskene, men alt fra kjøkkenbenker til vaskebenken. Berit storkoser seg da hun får høre at hun er høy, men når de ser Johanna så bare skriker de (en liten gutt snudde seg og så Johanna).

En annen forskjell er maten. I Madagaskar er det alltid ris. «Vary sy laoka» (ris med tilbehør) er frokost, lunsj og middag. Tilbehøret varierer, men hovedingrediensen er uansett ris. Det var uvandt for oss å komme til en kultur der 70 % av tallerkenen består av ris, 25% er grønnsaker, og de resterende 5 % er to små kjøttbiter, men heldigvis er begge to stor fan av gassisk mat. Men det beste er at det alltid er frukt til dessert. Og frukten i madagaskar er fantastisk! Just sayin’…

En vanlig lunsj for oss her i Madagaskar

En vanlig lunsj for oss her i Madagaskar

Fra huset til gatene. Du forstår fort at du ikke lenger er i Norge når du går i gatene. Gatene er mye mindre enn vi er vandt til, i tillegg til at det er mange flere folk der! Det er som krussetreffet i Kragerø, du er aldri alene. Men her ender man med å gå ut i veien, for det er ikke plass på fortauet. Berit ble truffet av en bil en gang, men slapp av – hun prøvde å fikse speilet igjen. Butikkene langs gaten er veldig små, og ikke så dominerende. I stedet selges varene i boder lands fortauene, eller så ligger de på tepper på veien.

46892915_359941048101728_195851543784718336_n.jpg
46888111_1598849796883779_7368404184590188544_n.jpg

Når vi drar rundt i byen bruker vi bussen. Den består av en minibuss der de har presset inn 2 + 2 seter på rekke, med en gang i midten (som norske busser). De har ca. 6 – 7 rader bak hverandre, som betyr veldig liten plass til beina. Men det beste er når alle setene er fulle. Da fyller de opp midtgangen også ved å ta opp et minisete mellom de allerede 4 setene, slik at de sitter 5 mennesker på rad! Du kan se for deg hvordan det blir når personen som sitter innerst skal av og hele midtgangen er full av mennesker…

Er det en ting du ikke skal gjøre på bussen, så er det å ta fram den dyre smarttelefonen din… Derfor ble det et raskt bilde, med dårligere kvalitet. Men dere forstår hva vi mener!

Er det en ting du ikke skal gjøre på bussen, så er det å ta fram den dyre smarttelefonen din… Derfor ble det et raskt bilde, med dårligere kvalitet. Men dere forstår hva vi mener!

Det er kjempe morsomt å forstå hvordan denne kulturen funker. I starten så var det et skikkelig kaos, liksom … busstoppene er jo bare randome plasser midt på veien. Men nå begynner vi å se systemet og at det ikke bare er rot. Virkelig spennende å utforske en ny kultur. Det anbefaler vi alle!