UGBM

Det er virkelig på tide å presentere vårt arbeid her i Madagaskar!

Vi er en del av Hald Internasjonale Senter, linjen Interact. Interact er styrt av NKSS Laget, som du kanskje kjenner til hvis du leser denne bloggen. Laget er en del av et større fellesskap kalt IFES (International Fellowship of Evangelical Students). Kort fortalt er det lagsarbeid fra hele verden som har gått sammen og startet et felleskap. Igjennom dette fellesskapet har vår linje, interact, startet samarbeid med lagsorganisasjoner fra land over hele verden, og da også begynt med utveksling. Norske ungdommer reiser ut, og internasjonale kommer til Norge. Det er dette vi er en del av, og det er derfor vi har reist til Madagaskar.

UGBM er den gassiske versjonen av NKSS Laget. Forkortelsen står for Union des Groupes Bibliques de Madegascar. Denne lagsorganisasjonen startet i 1973, og har i dag skolelag spredt utover hele landet. UGBMs visjon er å få skolelag i hele landet før 2021. Hovedkontoret ligger i Andraisoro, en bydel av Tana.

 Vårt første møte med GBU og GBS Ambohidratrimo

Vårt første møte med GBU og GBS Ambohidratrimo

Etter at vi har fått bli kjent med denne organisasjonen må vi si at det er en råbra organisasjon. Det er flere greiner tilknyttet UGBM, der hver gren representerer hver sin gruppe med mennesker. Dette er GBS, GBU og GBA. GBS er for studenter på videregående og ungdomsskolen, GBU er for studenter på universitetet. I tillegg har vi GBA. GBA står for Groupes Biblique des Amis (Bibelgruppens Venner) og består av ferdig utdanna studenter som har begynt å jobbe, og er alle aldere fra ung voksen til gammel. Disse har sitt eget bibelstudie, men er også med å hjelpe GBU og GBS med opplegg under møtene, og av og til økonomisk støtte. Det er veldig fascinerende og givende å se at mennesker fortsetter å bidra selv om de er ferdig med utdanningen sin.

46975374_274455546547753_7254492323231301632_n.jpg

Møtene for GBS og GBU består av mye sang og dans, bibellesing og en tale ofte holdt av en ZOKY (GBA). Under møtene er det bibelen som er hovedfokus, og de er utrolig flinke til å bruke den. Fokuset når vi studerer den der er å se sammenhenget mellom det nye testamentet og det gamle, og hvordan vi kan ta med oss dette i hverdagen.

Vi skal jobbe med UGBM Ambohidratrimo. Ambohidratrimo er et stort distrikt i Tana, og UGBM arbeidet startet for 10 år siden. De har lag på 7 forskjellige skoler akkurat nå, men har et ønske om å nå flere, og spesielt finne flere ildsjeler som virkelig vil bli en del av UGBM. Det er her vi kommer inn.

 Dette er UGBM Ambohidratrimo. Vår familie i Kristus her i Madagaskar.

Dette er UGBM Ambohidratrimo. Vår familie i Kristus her i Madagaskar.

Vi vil delta på møter for både GBS og GBU i Ambohidratrimo. I tillegg vil vi være med å organisere eventer som skal trekke flere til å bli medlem av UGBM. En spennende utfordring vi er veldig klare for å møte. Vi har allerede begynt å tenke på et event vi kan ha i desember, men det er fortsatt i tenkeboksen. Utfordringene vi får kommer i ny og ne, men det er noe som alt er bestemt. Dere skal få høre mer om det seinere, men for tiden er alt en liten overraskelse..

Til nå har vi hatt mest kontakt med GBU Ambohidratrimo. For en gjeng! Helt fra dagen vi kom tilbake til Tana har disse fantastiske ungdommene satt av tid til å hjelpe oss med alt mulig rart, fra å komme oss fra sted til sted, til oversettelse på møter og til å finne jobber utenfor UGBM. Ja, de kom til og med for å lære oss å vaske klær. Vi er blitt tatt så godt i mot med varme og kjærlighet, og etter første møte følte vi oss som en del av gjengen. Vi er fortsatt overveldet over alt GBU har hjulpet oss med, og fortsatt hjelper oss med, og vi ser så fram til å være mer med dem og studere bibelen sammen med dem.  

Til nå kan vi en UGBM sang på gassisk, vi vil ikke si at vi uttaler alt riktig, men om 4 måneder til så er det nok på plass 😉 Wish us good luck…

Disse bibelversene ble vi utfordret til å lese på GBU møtet PÅ GASSISK. Det ble mye øving for å si det sånn!

Jeg vil opphøye deg,
min Gud og konge,
og velsigne navnet ditt til evig tid.

Jeg vil velsigne deg hver dag
og lovsynge navnet ditt
til evig tid.

Stor er Herren
og verdig er hans pris,
hans storhet kan ingen granske.

Slekt etter slekt
prise dine gjerninger
og forteller om dine storverk.
— Samle 145:1-4
Fideran’i Davida. Hanandratra Anao aho, ry Andriamantiro Mpanjaka ô, Sy hankalaza ny anaranao mandrakizay doria.

Hankalaza Anao isan’andro aho sy hidera ny anaranao mandrakisy doria

Lehibe Jehovah ka tokony hoderaina indrindra; Ary tsy takatry ny saina ny fahalehibiazany.

Ny taranaka rehetra samy hidera ny asanao amin’izay mandimby azy Sy hanambara ny asanao lehibe.
— Salamo 145:1-4

De var så snille og lagde en velkomstfest for oss! I tillegg tok GBU oss imot med mye kjærlighet på vårt første GBU møte. Her er noen bilder herfra.

Inona ny vaovao?

Salama! Nå har vi vært på språkkurs i 3 uker i Antsirabe, nærmere bestemt Lovasoa. Her har vi lært masse, også har vi fått connecte igjen med de andre som er i Madagaskar. De er 6 utrolige jenter, og det var en kjempefin opplevelse å få være med dem i de 3 ukene vi hadde med hverandre. Vi har lagd mat, lært og opplevd den nye kulturen sammen. Det har vært litt dårlig mage, som det fort blir når åtte personer bor i lag, men de som ble dårlig ble fort bra igjen.. 

cchill

Det er mange som kjenner Lovasoa som den norske skolen i Antsirabe. Her ble de norske misjonærbarna sendt for å gå på skole mens foreldrene jobbet rundt omkring på Madagaskar. I dag er det et internasjonalt senter med hotell og skole for alle som trenger det. De holder gassiskundervisning for utenlandske som oss, og engelskundervisning for gassere. Selv om det ikke lenger er den norske skolen, har Lovasoa et godt samarbeid med NMS og NLA. Derfor er det ofte misjonærer og norske studenter innom Lovasoa. Det var det også når vi var der, og vi fikk knyttet bekjentskap med studenter som var i lignende situasjon som oss.

Tiden på Lovasoa har både vært veldig gøy, men det er veldig vanskelig å starte fra scratch på et helt nytt språk. Det er mye som skal på plass. «Hvilken tid skal verbet i?», «Hva betyr sokotra igjen?», «Ikke glem subjektet!». Nye ord, ny grammatikk og nye lyder. Det ville blitt kaos hadde det ikke vært for vår fantastiske lærer Volatina. Hun var utrolig hyggelig person, hadde mye kunnskap, og haugevis med engasjement. Hun forstod også at 4 timer fem ganger i uka kunne bli litt overveldende for åtte nybegynnere, og fant derfor på alternative måter å holde undervisningen på. Plutselig var ikke «alika», «Misaotra» og «Efatra» uforståelige ord på tavla, men viste tydelig «hund», «takk» og «fire».

Undervisningen har bestått av grammatikk, sang, lek og utflukter til tsenaen (Markedet). Vi har kost oss så mye, og selv om det fortsatt er en haug å lære (3 uker går rasende fort), så føler vi at vi har et grunnlag som er mulig å bygge på. Det vil vi takke Volatina og våre medelever for. For en velsignelse å være rundt så mange gode mennesker.

faniloo

 Siden vi snakker om gode mennesker, en tidligere Hald Interact student kom og besøkte oss på Lovasoa, nemlig vår kjære Fanilo, også kjent som Åge. Fanilo gikk på Hald i fjor og jobbet for Laget i Oslo. Nå studerer han i Antsirabe, og er en del av GBU, den gassiske versjonen av Laget på universitetet. Han har brukt mye av tiden sin til å ta i mot oss i Antsirabe og hjelpe oss med hva enn vi trenger hjelp til, enten det er kjøpe telefon eller oversette en telefonsamtale. Det er utrolig hvordan Hald-familien lever videre selv etter Hald. Ved å gå på Hald blir man en del av et voksende felleskap som strekker seg over hele kloden. Det er helt fantastisk. En gang en del av Hald, alltid en del av Hald. Vi er så takknemlige for alt han gjorde for oss, og det blir trist å ikke ha han i nærheten lenger. Men vi er takknemlige for alle minner, og gleder oss til å skape flere sammen med ham og andre Hald studenter. 

Dagene har bestått av skole, litt tsena, mer skole, masse pousse-pousse, en del mat og en rolig kveld som avslutning. Kanskje ikke alltid like spennende. Likevel fikk vi piffet opp hverdagen med forskjellige små og store utflukter. I tillegg til å gå på eksotiske marked og kjøpe manga og lamba, hadde vi også lunsj med to NMS misjonærer som bor på Lovasoa, og en fantastisk tur til Lac Tritriva. Alle åtte dro + Fanilo og Diamondra, som var interacts første student fra Madagaskar! På veien dit så leide vi en bil med sjåfør. Den var ganske liten, med 5 seter inne i tillegg til et lasteplan. Siden vi var 10 stk + sjåfør så satt det 6 ute på lasteplanet. Litt av en rastafari.

Lac Tritriva er en innsjø med mange historier og sagn. En viktig regel for å kunne komme dit var at vi ikke kunne spise gris den samme dagen., og det var ikke lov til å ofre gris der. Det er fordi det er tabu for befolkningen å gjøre slikt på dette området, og ved å bryte tabu-reglene kan det forekomme ulykker. Heldigvis kunne vi bade der, som var helt mahafinaritra.

baaaaad

 Lac Tritriva er et stort øyeblikk vi kommer til å huske, men det finnes også mange små. Utallige middager fra bunnen av, alltid til 8+, hvor vi byttet på hvem som lagde og hvem som vasket opp. For første gang fikk vi smakt norsk taco med gassiske ingredienser! Det var ikke så stor forskjell – mest fordi vi hadde tatt med eget taco krydder. 

To dager samlet vi oss til devotion med de andre connect studentene. Her ble det delt personlige tanker og historier, lovsang, og et trygt og godt felleskap med hverandre og med Gud. 

pousse pousse synne

 Til slutt må vi bare nevne det fantastiske fremkomstmiddelet Pousse-pousse. I Antsirabe er det ikke vanlig med taxi. I stedet løper eller sykler det folk rundt med små trevogner som man sitter i, og frakter en fra sted til sted. Det er en av de mest spesielle framkomstmiddelene vi har tatt, men det ble virkelig en slager! Er du i Antsirabe noen gang, MÅ du prøve Pousse-pousse!

Nå går veien videre tilbake til Tana. Her får vi endelig møte vertsfamilien vår, og begynt å jobbe. Vi gleder oss!

DSC_0129.JPG

De første dagene

3. oktober kl 1730 var det to veldig spente jenter som stod klare på Gardemoen. Ingen av oss klarte helt å forstå hva vi skulle begi oss ut på. Men vi var GIRA!! #PartyinMada

43594418_332151544200159_55289771131404288_n.jpg

Etter lange 21 timer i fly, med et lite stopp i Stockholm og Ethiopia, ankom vi til slutt Antananarivo Airport i Madagaskar. Vi var begge veldig slitne, og veldig glad for å endelig være framme. Da vi gikk ut av flyet og kjente den intense varmen begynte det å gå opp for oss. Vi var ikke lenger i Norge.

Flyplassen var stappfull, og det var litt jobb å finne kofferter og komme igjennom alt av visumsjekk og sikkerhetskontroll, men da vi endelig kom ut stod Tiana der med et stort smil og åpne armer.

Tiana er vår kontaktperson i Madagaskar. En kjempesøt dame på 1,50 m med rødt hår og et stort hjerte. Vi har blitt så glad i Tiana på disse få dagene vi har vært her. Tiana er ansvarlig for det religiøse i GBU, som er en del av UGBM. UGBM står for Union des Groupes Bibliques de Madagascar. Dette er den gassiske versjonen av NKSS Laget, og jobber med studenter fra universiteter i hele Madagascar. Det er for UGBM vi skal jobbe, dette skal vi fortelle mer om senere. Tiana har latt oss bo hos hun mens vi var i Tana (kort for Antananarivo), og hun har vært til stor hjelp i vårt første møte med den nye kulturen. I tillegg til en stor, myk seng, nye håndkler og mat i magen hver dag, hjelper hun oss med alt det vi lurer på og passer på at vi har det bra ikke bare fysisk men også psykisk. Vi er så takknemlige for at vi har fått henne som kontaktperson.

 Tiana og lemuren

Tiana og lemuren

Allerede fra første dag har det vært utrolig mange intrykk. Tana er helt annerledes enn Norge. Gatene er forskjellig, det er klær til tørk hvorenn det er plass, søppeltårn spredt litt rundt omkring og maaaaange mennesker over alt. Noe som var litt annerledes var at Johanna var kjempe høy i forhold til gasserne, på sine 172cm så kunne hun se over de fleste hodene.

Disse første dagene har vi fått være turister. På fredag, vår første fulle dag i Tana, tok Tiana med oss ut på en super utflukt. Etter en liten tur på politistasjonen dro vi til en dyrepark midt i Tana. Her fikk vi matet lemurer, sett på fugler og en krokodille. Vi matet lemurene ved at vi fikk gå inn i burene til lemurene, også smurte dyrepasseren banan på både hender og i Berit sitt ansikt. Johanna ble spesielt glad i fuglene i parken som bæsjet på hun 3 ganger. Etter dette dro vi ut av Tana til en gammel borg. Dette var borgen til kong Andrianampoinimerina, den første kongen av Madagaskar. Her fikk vi en spennede omvisning med guide, en fantastisk utsikt over Tana ++, og ikke minst fikk Berit prøvd sin første stådo.

DSC_0026.JPG
DSC_0030.JPG
 Andrianampoinimerinas borg

Andrianampoinimerinas borg

 Solsenga til Andrianampoinimerina

Solsenga til Andrianampoinimerina

På Lørdag ble vi møtt av to studenter som tok oss med til markedet, og etterpå dro vi på et GBU møte. Det var helt fantastisk! Alle sammen var så hyggelige med oss og interessert i å prate. Vi sang, ba og leste i bibelen sammen. Det var utrolig hyggelig, og vi er veldig klare for å jobbe mer med disse menneskene. På møtet møtte vi flere tidligere Hald interact studenter, de var utrolig hyggelige og det kunne virkelig ikke vært en bedre velkomst enn det vi har fått.

Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet utgår fra det
— Salomos ordspråk 4:23

På søndag tok vi taxi brousse til Antsirabe hvor vi nå er. Her skal vi tilbringe de neste 20 dagene for å lære gassisk. Ønsk oss lykke til!

Dette var bibelverset som hang på veggen til Tiana. Nydelig bibelvers som alle burde huske på!

DSC_0106.JPG