En litt annerledes juletid

Juletiden er for mange en tid for familie, juletre, pepperkaker, snø, norske julesalmer og et tårn av gaver. Slik var det ikke for oss i år. Likevel inneholdt juletiden alt som hører julen til. Tiden var fylt av kjærlighet, nærhet og samhold, Jesus, god mat, musikk og latter.

Vi var veldig spente på hvordan juletiden kom til å bli. Dette ble vår første jul borte fra familien og de norske juletradisjonene. I løpet av dagene frem til 1. desember hadde vi forberedt oss godt. Vi hadde kjøpt inn julekalender, adventslys (noe de ikke bruker her), julekaker/-kjeks og noe som ligner på brød, for å få en ordentlig julefrokost. I tillegg hadde vi tatt med Jul i Blåfjell på dvd, juleté, risengrøt og julepysjen. Alt kom godt til nytte og gjorde dagen til en verdig 1. desember.

Første søndag i advent ble tilbrakt med venner. Vi var tilskuere til lokal fotballkamp mellom kirkene til vertsfar og kompiser.

Andre søndag i advent dro vi, sammen med vertsfamilien, til Ibagué for å feire 50- års jubileumet til kirken de går i. Vi fikk god mat, danset på innleid privatbuss og hørte en tale fra Colombias første kvinnelige prest. #stas. Vertsfamilen dro hjem på søndag, mens vi ble igjen til onsdag, og fikk tilbringe noen flotte dager med dem. På mandagen møtte vi folk fra UCU Ibagué og de tok oss med på fjelltur. Andesfjellene leverte. På bildene ser dere to tomater som ikke er vandt til å trene i en høyde på 1700 meter med 30 varmegrader :)

Tredje søndag i advent tilbrakte vi med UCU Armenia. Katolikkene i Colombia, som utgjør ca. 92% av befolkningen i følge SNL, har en tradisjon som heter “Novenas”. De samles med familie og venner i ni dager før jul som en forberedelse til at Jesus blir født på julaften. Tradisjonen deres går ut på å lese de samme tekstene hver dag som inneholder sanger og bønn. Det er også vanlig at naboer samles og utfører denne tradisjonen sammen i de ulike husene i løpet av kvelden.

Vi i UCU Armenia ville derfor gjøre en vri på den samme tradisjonen for å samle alle de kristne som vanligvis sitter hjemme alene under disse dagene. Kjernen i UCU Armenia hadde derfor en plan om at vi også kunne samles disse dagene og ha ulike bibelstudier sammen i ulike hjem. Vi spurte de ulike studentene om de hadde mulighet til å åpne hjemmene sine og invitere på “Agua Panela” (oppkokt vann med uraffinert sukker). Dette var i utgangspunktet vanskelig for studentene ettersom alle har veldig ulik økonomisk bakgrunn, men med hjelp av Gud ble dette en suksess, og gjorde gruppen mye mer sammensveiset.

I løpet av disse ni dagene samlet vi oss og hadde bibelstudier som handlet om Jesus. Temaet for den første samlingen var Jesu unnfangelse. Dette var veldig spesielt fordi vi fikk være hos tidligere student Luisa som ventet barn. Hos henne fikk vi også innblikk i en tradisjonell matrett som heter Natilla. Det er en dessert, laget av maismel, sukker og melk, som de spiser i hele desember og kan sammenlignes med nordmenns forhold til julekaker. Det finnes ulike smaker Natilla, og egne ferdigpakker (type Toro) som de fleste bruker for å lage denne retten, men vi fikk være med å lage denne på den tradisjonelle måten fra bunnen av. Det var stas!

Den andre dagen var vi hos Daniela som er medlem av kjernen i UCU Armenia. Vi pratet om Jesu fødsel og om hvilke omstendigheter Jesus ble født inn i. Dette åpnet for mange dype og filosofiske samtaler.

Den tredje dagen var vi hos kontaktpersonen vår Eliza. Vi inviterte til pyjamada (pysjamasparty) og vi lærte gruppen å lage pepperkaker fra bunnen av! Denne dagen pratet vi om hvorfor Jesus ble født og hvordan vi kan si at Jesus er Guds sønn. I tillegg spilte vi spill og danset til langt på natt.

IMG_8002.jpg


Den fjerde dagen hadde vi samling hos ei som heter Natalia. Hun studerer i nabobyen og har startet opp bibelstudier på universitetet sitt alene (tøff jente!). I løpet av denne kvelden pratet vi om hva Jesus gjorde da han levde og hvilken autoritet han har. Vi pyntet pepperkakene og fikk være vitne til at en bortkommen sønn kom hjem og fikk se Guds kjærlighet på nytt. Det var en sterk opplevelse for oss alle.

Den femte dagen var vi i leiligheten vår og kjørte fullt ut med norske juletradisjoner. Vi fikk dem til å ta av skoene (her går alle med sko på innendørs) og vi serverte dem risengrøt og saft. Temaet denne kvelden var Jesu død og hvorfor han måtte dø slik som han gjorde.

Den sjette dagen var vi i huset til Maria Fernanda, hvor resten av familien er katolske. Det var kjekt å lese bibelen med dem og alle skrev hver sin post-it lapp om hvorfor vi trenger Jesus. Disse hang vi opp på kjøleskapet som et kors. På slutten av kvelden kom naboene og vi fikk ta del i den katolske tradisjonen kalt Novenas. De leste tekster og alle var med og sang.

IMG_8024.JPG

Den syvende dagen var vi hos en som heter Cristian. Her pratet vi om hvordan man kan leve slik som Jesus og hvordan man kan være en disippel. Denne kvelden sang vi lovsang og danset sammen. Det var en kjekk og lang kveld som endte med baking av kakemenn. Vi jobber hardt for å holde på de norske juletradisjonene, knis.

Den åttende dagen, også kjent som lille julaften og i år fjerde søndag i advent, var vi hos en som heter Emanuel. Det ble ikke Grevinnen og Hovmesteren i år, men vi koste oss med leker og pratet om hvorfor vi personlig trenger Jesus i livet vårt. Vi delte oss inn to og to og ba sammen for hverandre.

Den niende dagen også kalt julaften samlet vi oss til julefrokost/ lunsj hjemme hos ei som også heter Daniela. Jeg og Alette sto opp kl. 7 for å lage risengrøt (igjen) og stelle oss for å være der kl. 9. Vi fant fort ut at på julaften betyr samling kl. 09:00-12:00 mer 11:30 til 15:00. Vi har fortsatt litt å lære dem når det kommer til tidsplanlegging, men vi koste oss veldig, spesielt da folk begynte å komme! Vi spiste sammen, gikk rundt juletreet, delte sammen og pratet om hvordan vi kan fortelle andre om Jesus. Vi fikk lov til å lese juleevangeliet på norsk og på spansk. Senere på dagen fikk vi ringt hjem til Norge og på kvelden var vi med vertsmor og vertsfar m/fam. Først spiste vi natilla etterfulgt av middag hos foreldrene til vertsmor. Familien overrasket oss med julegaver! Etterpå dro vi til Circasia (nabobygd) og fikk servert mer mat av foreldrene til vertsfar. Resten av kvelden danset vi. Det var en lang, men minnerik og flott feiring av Jesu fødsel.