Handikappet

Har du noen gang brukket en fot? Eller en arm? Har du noen gang kjent på følelsen av å ikke få til dagligdagse aktiviteter uten hjelp lenger? Har du vært handikappet? 

Jeg hadde aldri tenkt over hvor avhengige vi er av kommunikasjon. Man analyserer ikke sin egen kommunikasjon, på samme måte som at du ikke tenker over at du puster. Det er bare en naturlig del av deg. Det er først når evnen til å kommunisere blir tatt fra deg at du merker hvor mye som avhenger av den. Og hvor handikappet du blir uten.

Kommunikasjon handler om mer enn bare ord. Jeg var forberedt på å ikke forstå språket og det som ble sagt med ord. Jeg var derimot ikke fult så forberedt på hvor vanskelig det er å kommunisere uten ord. Jeg hadde nok en underbevist tanke om at kroppsspråk er et internasjonalt språk. Og jeg var hvertfall ikke forberedt på hvor stor del av livet som forsvant sammen med kommunikasjonen.

Det er en frustrende følelse å se inn i øynene på et menneske, si noe, og ikke klare å tolke reaksjonen. Det er en frustrerende følelse å være i et rom fult av mennesker som snakker og ler, men ikke klare å ta del i det. Det er en frustrerende følelse når hver lille samtale om mat eller været krever like mye energi som muntlig eksamen. Det er en frustrerende følelse å ha tusen tanker, tusen meninger inni seg, men stå med åpen munn uten noen mulighet til å uttrykke seg.

Uten kommunikasjon kan også de enkleste hverdagsoppgaver bli en utfordring… Jeg trodde jeg visste hvordan man bruker en vaskemaskin. Og hvordan man låser opp og igjen en dør. Jeg trodde jeg visste hvordan et dynetrekk fungerer, og hvordan man vasker et bad. Jeg var sikker på at jeg kunne bruke en komfyr, og steke kylling, og at jeg var stor nok til å gå på butikken alene. Men alt dette var før jeg kom til Colombia. 

IMG_7233.JPG

Heldigvis er kommunikasjon og språk noe som kan trenes opp, og det blir lettere for hver dag som går. I tillegg skapes det mange morsomme øyeblikk som følger av feil kommunikasjon. Jeg husker godt den fjerde dagen da jeg spurte om vi skulle «kjøre i barnevognen til kirka?» eller da vi hadde bibelgruppe og jeg så fint forklarte at «Jesus døde på korset for å ta bort våre fisker». Da lo vi godt. Enda mer lo vi første spansktimen i Armenia da jeg stolt fortalte at «i Norge dyrker vi kun grønnsaker som vokser under helvete».

#kultursjokk

- Alette