Første dagene i Brasil- Sao Paulo og Juiz de Fora

Oi, pessoas!

Da har Rakel og jeg kommet oss dit vi skal bo de neste seks månedene, og jeg kan si nå med en gang at jeg tror vi vil trives!

Etter to fly og 16 timers reise kom vi endelig fram til Sao Paulo klokka fem (brasilansk tid). Den varme lufta slo mot oss da vi gikk ut av flyet og jeg tenkte bare: “Må skjer det. Nå er vi her.” Jeg var så spent, for vi skulle nå møte kontaktpersonen vår, Karen, som hentet oss på flyplassen. Karen er helt herlig og har hjulpet oss så mye de første dagene her! Hun har hjulpet oss med hver eneste lille ting og oversatt i hytt og pine. De fleste her snakker jo ikke portugisisk så jeg føler meg så hjelpesløs når det kommer til uber, buss, handling, bestilling osv. Rakel og jeg er så heldig som har Karen. Hun er veldig flink i jobben sin og jeg føler meg veldig trygg i hennes hender <3

Da vi kom frem dro vi ut for å spise et typisk brasiliansk middagsmåltid= ris og bønner. Jeg er fan! Jeg sovnet med en gang jeg la hodet på puta den første natta etter alle timene med reising, pluss at jeg hadde nesten vært oppe 24 timer da vi la oss.

DSC04422.JPG
Rakel og kontaktpersonen vår, Karen! Her spiste vi ris og bønner(selfølgelig), kjøtt og litt av hvert

Rakel og kontaktpersonen vår, Karen! Her spiste vi ris og bønner(selfølgelig), kjøtt og litt av hvert

Her er utsikt over Sao Paulo fra leiligheten vi sov i første natta. Vi sov hos en dame som jobber i ABUB og hennes mann. Sao Paulo er Brasils største by: 32 millioner innbyggere.

Neste dag var vi turister i byen. Karen tok oss til forskjellige utsiktspunkt i tillegg til at vi besøkte ABUs hovedhus her i Sao Paulo. Der fikk vi hilst på flere ansatte, hvor Jessica som vi overnattet hos hadde en presentasjon om ABUB. Den kvelden tok vi nattbuss til Juiz de fora- 8 timer. HELDIGVIS fikk jeg sovet hele veien.

DSC04472.JPG

Her er vi på ABUB sitt hovedkontor i Sao Paulo. ABUB er det brasilianske svaret på lagsarbeid i Norge, men forskjellen er kanskje at det er veldig få som jobber som ansatte. Det er kun noen en eller to som jobber i hver stat (Brasil er delt opp litt som USA). ABUB er grupper på ungdomsskoler og universitet som deler kristent fellesskap hvor de har bibelgrupper, temauker og leirer. Man deler bibel og Jesus i en travel hverdag som student samt personlige tro. Grunnen til at det er så få ansatte som har et hovedansvar er at studentene selv tar mye ansvar når det kommer til organisering og gjennomføring av gruppene.

Da vi kom oss til Juiz de Fora fikk vi møte en del av de som er medlem av ABU her i Juiz de Fora. Gjengen tok imot Rakel og meg med en herlig piknik. Ballonger, velkommen-plakater, masse brasiliansk mat og musikk. Folka virka så flotte og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med de <3 Vi dro også etterpå ut for å smake acai for første gang. Det er litt vanskelig å forklare hva det er, men jeg vet at det er en frukt og at det smaker godt! haha

DSC04509.JPG

Gjengen <333 Flere snakke engelsk, men de fleste snakker kun portugisisk.

DSC04521.JPG

Acai <3 Jenta i midten heter Deborah, og hun var haldstudent selv for 2 år siden.

Rakel og jeg bor forresten hos en veldig koselig dame som KUN snakker portugisisk. Det er her vi skal bo ved oppholdet i Brasil. Vertsmoren heter Vera og hun er en fantastisk flott dame! Hun har to voksne barn og tre barnebarn som vi har vært så heldige å dele denne dagen med. Den ene sønnen hennes har også gått på hald for 10 år siden og han snakker veldig bra engelsk og god norsk faktisk. Jeg er veldig imponert over hvor språkflink han er. (Sånn som deg Matheus) Han heter Edson og han oversatte for oss i kirka i dag.

Jeg har det så utrolig bra og jeg gleder meg til alt vi har i vente. Vertsmor snakker MASSE og hele tiden så vi vil forhåpentlig lære portugisisk fort. Når det kommer til været har det vært veldig kaldt til nå! WHAT!? Har brukt genser hver dag, og selv om værmeldingen sier 20 grader er det kaldt. De har ikke varmepumper eller ovner i husene så når det ikke er varmt og null sol blir det veldig kaldt inne. Men snart blir det nokså varmt så jeg får vel nyte disse temperaturene vi har nå:)

Hade for nå! <3

Jeg har døpt dere med vann, men han skal døpe dere med Den hellige ånd.
— Markus 1:8

Høstkurset på Hald Internasjonale Senter - Tiden før avreise

Hei, hei og velkommen!

Dette er mitt første innlegg på denne bloggen, og jeg må si jeg er mektig spent på hvordan det her skal gå. Jeg skal prøve så godt jeg kan å oppdatere denne bloggen så dere hjemme i Norge kan følge med når jeg skal ut på eventyr. Jeg må også beklage for alle skrivefeil som kan komme på veien, for skriving har aldri vært min sterkeste side hehe :D Jeg deler denne bloggen med Rakel som er min teammate!

Først og fremst så er jeg jo vanvittig spent! Det er 8 dager til Rakel og jeg reiser, og det har ikke gått helt opp for meg enda at jeg snart skal sitte på et fly i retning Sør-Amerika. Jeg har aldri vært utenfor Europa, og flydde alene for første gang i august i år. Den flyturen fra Sandefjord til Bergen varte bare i 30 minutter, men det var likevel nok til å gjøre meg litt nervøs. Så da kan vi jo tenke oss hvordan det blir når jeg skal fly helt til Sao Paulo med mellomlandinger og greier.. men hallooo! Dette er jo et året for å ta nye utfordringer og være utenfor komfortsonen sin til de grader.

Hvem er denne Rakel jeg reiser med tenker du kanskje?

Jo, nå skal jeg fortelle deg. Denne sprudlene jenta fra Bergen er god som gull. Hun er rolig, søt og deilig å prate med. Jeg gleder meg sykt til å tilbringe 6 måneder sammen med henne i Brasil, og bli bedre kjent <3 Hun er åpen og snill mot alle hun ser, og har alltid en herlig latter på lur.

Så, når det kommer til perioden vi har vært på hald nå de siste 6 ukene så har de vært sykt bra. I disse ukene har halds ansatte forberedt oss på det vi har i vente og gitt oss tips og kunnskap vi kan få god bruk for. Fra leirer, til blåtur, byturer, undervisning og morro. Jeg er så takknemlig for at jeg har fått lov til å bli en del av denne flotte haldfamilien. For på hald er det nemlig internasjonale studenter i tillegg til de norske studentene. Etter de 6 månedene her på hald i Mandal blir vi nordmenn sendt ut til forskjellige land for å jobbe, mens de internasjonale studentene blir sendt rundt i Norge for å jobbe. Møte med de forskjellige kulturene her på hald har gjort stort inntrykk på meg. Hele 9 land er representert: Norge, Brasil, Frankrike, Israel, Uganda, Tanzania, Kenya, Madagaskar og Nepal. Hald har blitt min safety place hvor jeg har kunnet vært meg selv i et åpent miljø fylt med kjærlighet. For folk her bryr seg virkelig om hverandre, og det legges merke til! Hver og en har sin historie å fortelle, og det er nettop derfor det er så bra at vi er forskjellige.

Det at jeg nå skal ut i verden kjenner jeg at kommer til å bli en stor forandring fra koselige, trygge Hald i lille Mandal. Men det eneste jeg kan si er at jeg føler meg utrolig heldig, takknemlig og glad for det valget jeg har tatt i år. Guds planer er store og jeg gleder meg til å se hva han har i vente for meg og menneskene rundt meg.

Mer informasjon om hva jeg skal gjøre i Brasil og hvem jeg reiser gjennom vil komme etterhvert, men dette er det jeg har å si for nå. Håper du vil finne bloggen til Rakel og meg spennende å lese. Snakkes snart! :D

Et år av en annen verden
— Hald internasjonale senter
IMG_8603.JPG

Filipperbrevet 4,6:

Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk.


Hald interact! Her er vi på besøk hos selveste sjefen av Laget: Karl Johan

Hald interact! Her er vi på besøk hos selveste sjefen av Laget: Karl Johan

Gjegen i Mandal kirke.

Gjegen i Mandal kirke.

Felipe, min gode venn fra Brasil &lt;3

Felipe, min gode venn fra Brasil <3

Ahhh, glede!

Ahhh, glede!